ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
(Αρ. απόφ. Δ.Σ. 224/12-6-2024)
Πρόκειται για το κατεξοχήν ρυθμιστικό «εργαλείο» ορθολογικής διαχείρισης και εξοικονόμησης του χρόνου των συνεδριάσεων, προστασίας των θεσμικών δικαιωμάτων των μελών του Σώματος, διαφύλαξης του κύρους, τήρησης της νομιμότητας και εν τέλει, κατοχύρωσης των δημοκρατικών διαδικασιών συνολικής λειτουργίας του θεσμού, όπως ακριβώς προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του Σχεδίου «Καλλικράτης» για τους Δήμους και διέπεται από 16 συναπτά άρθρα, που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία του θεσμού.
ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ Άρθρο 1
ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άρθρο 3
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άρθρο 4
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Άρθρο 5
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ Άρθρο 6
ΑΠΑΡΤΙΑ – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ Άρθρο 8
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άρθρο 9
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ Άρθρα 10
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ & ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Άρθρο 11
ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άρθρο 12
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ Άρθρο 16
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Άρθρο 17
ΙΣΧΥΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ-ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Άρθρο 18
Διοίκηση Δήμου
Όργανα διοίκησης του Δήμου είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική Επιτροπή και ο Δήμαρχος. Πέραν των ανωτέρω, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων λειτουργούν ως συμβουλευτικά και διαμεσολαβητικά όργανα του Δήμου.
Αρμοδιότητες Δημοτικού Συμβουλίου
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γενική αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν εκ του νόμου στην αρμοδιότητα του Δημάρχου, των άλλων οργάνων του δήμου, των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, των Προέδρων τους, των Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων ή το ίδιο το δημοτικό συμβούλιο μεταβίβασε στη δημοτική επιτροπή κατά το άρθρο 65 παρ. 6 ν.3852/10, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 72 του ν. 4555/2018 ή σε προέδρους και συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων κατά το άρθρο 84 παρ. 2 του ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 86 του ν.4555/2018.
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να λάβει απόφαση για όλα τα θέματα ημερήσιας διάταξης που περιλαμβάνονται στις προσκλήσεις της δημοτικής επιτροπής, αν μετά από δύο συνεχείς συνεδριάσεις η δημοτική επιτροπή δεν έχει απαρτία ή αν δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για τη λήψη απόφασης.
2. Το Δημοτικό Συμβούλιο διατηρεί πάντα το δικαίωμα να συζητεί και να δίνει κατευθύνσεις προς τα υπόλοιπα όργανα του Δήμου επί θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και επί θεμάτων που σχετίζονται γενικότερα με τη διοίκηση του Δήμου, την οικονομική του πορεία και την εν γένει λειτουργία των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των δημοτικών επιχειρήσεων.
3. Το Δημοτικό Συμβούλιο, ασκεί τις αρμοδιότητές του σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις των νόμων, των κανονιστικών διατάξεων της διοίκησης και των κανονιστικών διατάξεων που θεσπίζει το ίδιο. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του λαμβάνει υπόψη:
- Τις εθνικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές πολιτικές που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές του.
- Την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού με άλλες τοπικές ή δημόσιες αρχές και οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα να δρουν και να διαθέτουν πόρους στην περιφέρεια του Δήμου.
- Τους διαθέσιμους πόρους για την κάλυψη των αρμοδιοτήτων του και την ανάγκη να διασφαλίζεται η επωφελής και αποτελεσματική χρήση καθώς και η ισόρροπη κατανομή τους.
- Την ανάγκη να οργανώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η επάρκεια, η ποιότητα και αποτελεσματικότητά τους, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων.
- Την ανάγκη για υψηλής ποιότητας περιβαλλοντική προστασία και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και την ανάγκη προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής του Δήμου.
4. Στις βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου συμπεριλαμβάνονται και οι εξής:
- Εκφράζει τις θέσεις του σε θέματα τοπικού ενδιαφέροντος και γνωμοδοτεί όποτε δημόσιες αρχές ή αρμόδια όργανα ζητούν τη γνώμη του.
- Θεσπίζει τοπικές κανονιστικές αποφάσεις, με τις οποίες θέτει κανόνες και καθορίζει όρους και προϋποθέσεις για τα θέματα που περιοριστικά αναφέρονται στο άρθρο 79 του ν. 3463/2006, κατόπιν εισήγησης της δημοτικής επιτροπής
- Ορίζει τους φόρους, τα τέλη, τα δικαιώματα και τις εισφορές.
Ο ορισμός φόρων, τελών, δικαιωμάτων και εισφορών πραγματοποιείται σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής επιτροπής και τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που συντάσσονται και κατατίθενται από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Οι τυχόν εναλλακτικές προτάσεις συνοδεύονται από εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας. Κατά τη σύνταξη των προτάσεων από τις ενδιαφερόμενες παρατάξεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου παρέχουν κάθε σχετικό στοιχείο. Ως εγκεκριμένη θεωρείται η πρόταση που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του δημοτικού συμβουλίου. Αν καμία πρόταση δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών του συμβουλίου, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους προτάσεων και θεωρείται εγκεκριμένη η πρόταση που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους επί των παρόντων
- Το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης:
- Αποφασίζει για θέματα τα οποία τυχόν παραπέμπει σε αυτό η Δημοτική Επιτροπή για λήψη απόφασης, λόγω της ιδιαίτερης σοβαρότητάς τους.
- Μπορεί με απόφασή του, η οποία πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένη και λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα, να ασκήσει το ίδιο αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής
- Μπορεί με απόφασή του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα του νομού και αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου, να μεταβιβάζει συγκεκριμένες αρμοδιότητές του (οι οποίες ασκούνται μέσα στα όρια της οικείας κοινότητας) στους προέδρους ή στα συμβούλια των κοινοτήτων, εκτός από την έκδοση κανονιστικών πράξεων, την επιβολή φόρων, τελών και δικαιωμάτων, τη σύναψη δανείων, τη σύσταση και λειτουργία δημοτικών ιδρυμάτων και λοιπών δημοτικών νομικών προσώπων και την εκλογή των μελών των συλλογικών οργάνων που τα διοικούν καθώς και αρμοδιότητες που απαιτούν αποφάσεις που κατά ειδικές διατάξεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
- Μπορεί να εκδίδει διαπιστωτική πράξη, ύστερα από εισήγηση του δημάρχου ή του τυχόν κατά τόπο αρμόδιου ορισμένου αντιδημάρχου, σε περίπτωση που οι πρόεδροι ή τα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων δεν ασκούν τις αρμοδιότητες τους, ώστε οι αρμοδιότητες να ασκηθούν από άλλα αρμόδια όργανα του δήμου.
6. Επιπρόσθετα, το Δημοτικό Συμβούλιο:
- Γνωμοδοτεί ώστε οικισμός που έχει απογραφεί ως αυτοτελής, με μόνιμο πληθυσμό άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, για αναπτυξιακούς, συγκοινωνιακούς ή ιστορικούς λόγους, να αποτελέσει Δημοτική Κοινότητα, προκειμένου να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου 283 του ν. 3852/2010.
- Γνωμοδοτεί, ύστερα και από τη σύμφωνη γνώμη των οικείων συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων ή του Προέδρου Δημοτικής κοινότητας για τη συγχώνευση Δημοτικών Κοινοτήτων ή την ένταξή τους σε άλλον όμορο δήμο (κατόπιν σύμφωνης γνώμης του συμβουλίου του Δήμου στον οποίο εντάσσονται, υπαγόμενες, σε κάθε περίπτωση, σε ήδη υπάρχουσα δημοτική ενότητα του Δήμου αυτού), προκειμένου να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 283 του ν.3852/2010)
- Υποβάλλει πρόταση προκειμένου να οριστεί οικισμός ως ιστορική έδρα του Δήμου (άρθρο 6 του ν.3463/2006 και άρθρο 283 του Ν.3852/2010).
- Προτείνει τη μετονομασία του Δήμου, Δημοτικών κοινοτήτων και οικισμών προκειμένου να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 7 του ν.3463/2006
- Αποφασίζει για την ονομασία και την μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 8 του ν.3463/2006.
- Καθορίζει με απόφασή του το σήμα που μπορεί να χρησιμοποιεί ο Δήμος, το οποίο αποτελεί δηλωτικό στοιχείο της ιδιαιτερότητας του χώρου συνεκτιμώντας τα στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία, τη μυθολογία και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής του, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Τοπωνυμιών (άρθρο 9 του Ν.3463/2006).
- Συγκροτεί με απόφασή του σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 2713/1999, όπως ισχύει, Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας (άρθρο 84 του ν. 3463/2006).
- Αποφασίζει για τη συγκρότηση και σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3443/2006, το οποίο αποσκοπεί στη ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά τους.
- Συγκροτεί με απόφασή του Δημοτικό Γραφείο Ενημέρωσης για την απασχόληση, που αποτελεί γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο του δήμου και έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη συμβουλευτικών δράσεων που παρέχονται δωρεάν στους ανέργους, με κύριο στόχο την υποστήριξή τους και την ενθάρρυνσή τους για την εξεύρεση απασχόλησης (άρθρο 85 του Ν. 3463/2006).
- Καθορίζει κάθε έτος με απόφασή του το ανώτατο ύψος του προϋπολογισμού εξόδων του επόμενου έτους της κοινότητας, την οποία διαβιβάζει στο συμβούλιο ή στον πρόεδρό της έως το τέλος Ιουνίου. (παρ. 1 άρθρο 86 ν. 3852/2010)
- Αποφασίζει τον συμβιβασμό ή την κατάργηση δίκης που έχει αντικείμενο άνω του ποσού των εξήντα χιλιάδων (60.000) ευρώ, κατόπιν εισήγησης από τη Δημοτική Επιτροπή και γνωμοδότησης δικηγόρου, η ανυπαρξία της οποίας συνεπάγεται ακυρότητα της σχετικής απόφασης. Δεν επιτρέπεται συμβιβασμός ή κατάργηση δίκης για απαιτήσεις μισθών, επιδομάτων, αποζημιώσεων, εξόδων παράστασης, εξόδων κίνησης και γενικά μισθολογικών παροχών οποιασδήποτε μορφής, εξαιρουμένων εκείνων για τις οποίες το νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση ανώτατου δικαστηρίου (περίπτ. ιβ' παρ. 1 άρθρο 72 ν.3852/10)
7. Ένα (1) μήνα πριν από τη διενέργεια των εκλογών και μέχρι την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει μόνο για θέματα που αναφέρονται σε έκτακτες περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, καθώς και για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου, στην οποία αναγράφονται ο τόπος, ο χρόνος της συνεδρίασης καθώς και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Για την κατάρτιση της ημερήσιας διάταξης ο Πρόεδρος συνεργάζεται με τον Δήμαρχο και τα άλλα όργανα του Δήμου και τις υπηρεσίες αυτού. Στην ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο Δήμαρχος και η Δημοτική Επιτροπή.
Οι σύμβουλοι επικεφαλής δημοτικής παράταξης έχουν το δικαίωμα δύο (2) ημέρες πριν τη δημοσίευση της πρόσκλησης να προτείνουν, για έως ένα (1) θέμα ο καθένας, τη συμπλήρωση της ημερήσιας διάταξης με επείγοντα θέματα, τα οποία ο πρόεδρος μπορεί να εντάξει στα προς συζήτηση θέματα της ημερήσιας διάταξης
Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να διεξάγεται: α) δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου, ή β) με τηλεδιάσκεψη, με κάθε πρόσφορο μέσο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ή γ) με μικτό τρόπο, διά ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Μία (1) τουλάχιστον συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον μήνα διεξάγεται υποχρεωτικά δια ζώσης στο κατάστημα της έδρας του δήμου
- Η πρόσκληση αναρτάται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του Δήμου και κοινοποιείται στους συμβούλους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τρεις (3) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση.
Οι εισηγήσεις των θεμάτων των θεμάτων γνωστοποιούνται έγκαιρα και το αργότερο δύο (2) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με την επιφύλαξη των παρ. 8 και 9.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι μετά την εγκατάσταση των δημοτικών αρχών οφείλουν να δώσουν στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους
3. Ο Πρόεδρος φροντίζει η πρόσκληση να σταλεί, εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους, υποχρεωτικά στον Δήμαρχο και στον κατά περίπτωση Πρόεδρο του Συμβουλίου ή Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας όταν συζητούνται θέματα που αφορούν την αντίστοιχη κοινότητα και ο οποίος μετέχει στη συζήτηση με δικαίωμα ψήφου.
Ο Δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς ψήφο. Έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του κατά προτεραιότητα Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται αναπληρώνεται νομίμως. Ο αναπληρωτής του δεν στερείται του δικαιώματος της ψήφου κατά τη λήψη αποφάσεων. Σε περίπτωση μη πρόσκλησης του Δημάρχου οι σχετικές αποφάσεις πάσχουν από ακυρότητα.
Ο πρόεδρος δύναται να καλεί δημοτικούς υπαλλήλους προκειμένου να πληροφορήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα που συζητούνται.
Επίσης, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πολίτες για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης συμπεριλαμβάνονται αιτήσεις αναφορές ή προτάσεις τους.
Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων μελών του, μπορεί να επιτρέπει να λάβουν τον λόγο εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση, εφόσον το ζητήσουν
4. Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται:
α) τουλάχιστον μία φορά το μήνα διά ζώσης,
β)όποτε το απαιτούν οι τοπικές υποθέσεις, καθώς και όταν υπάρχουν κατεπείγουσες περιπτώσεις που δικαιολογούν την άμεση σύγκλισή του,
γ) όποτε το ζητήσει ο Δήμαρχος ή η Δημοτική Επιτροπή,
δ) όποτε το ζητήσει το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του συμβουλίου.
5. Στην ανωτέρω υπό στοιχείο (δ)περίπτωση απαιτείται γραπτή αίτηση, στην οποία αναφέρονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Αν κατά τον υπολογισμό του ενός τρίτου (1/3) των μελών του συμβουλίου προκύπτει δεκαδικός αριθμός, τότε ο αριθμός αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα, εφόσον πρόκειται για υποδιαίρεση μεγαλύτερη ή ίση του ημίσεως (0,5).
Αν το συμβούλιο δεν προσκληθεί το αργότερο μέχρι την έκτη ημέρα από την υποβολή της αίτησης συνέρχεται ύστερα από πρόσκληση εκείνων που υπέβαλαν την αίτηση και αποφασίζει για τα θέματα για τα οποία είχε ζητηθεί η σύγκλησή του.
Εφόσον ζητείται να συζητηθεί εκ νέου θέμα για το οποίο λήφθηκε απόφαση, υποβάλλεται άπαξ γραπτό αίτημα προς τον πρόεδρο του συμβουλίου, στο οποίο αναφέρεται το θέμα που ζητείται να συζητηθεί εκ νέου, συνοδευόμενο από νεότερα στοιχεία, άλλως δεν γίνεται δεκτό από τον πρόεδρο
6. Αν ο Πρόεδρος παραλείψει αδικαιολόγητα δύο συνεχείς φορές να καλέσει το συμβούλιο, μπορεί να τεθεί σε αργία και σε περίπτωση υποτροπής μπορεί να κηρυχθεί έκπτωτος από το αξίωμά του με απόφαση του Ελεγκτή Νομιμότητας, σύμφωνα με την Πειθαρχική διαδικασία του άρθρου 234 του ν.3852/2010.
7. Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου διεξάγονται, εκτός εξαιρέσεων, τις εργάσιμες ημέρες με ώρα έναρξης τις 18:00, διαρκούν έως έξι (6) ώρες και δύνανται να παραταθούν κατά δύο (2) ώρες κατόπιν απόφασης του σώματος.
8. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, η πρόσκληση μπορεί να επιδοθεί ή να γνωστοποιηθεί την ημέρα της συνεδρίασης. Στην πρόσκληση πρέπει να αναφέρεται ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Πριν από τη συζήτηση το συμβούλιο αποφαίνεται για το κατεπείγον των θεμάτων με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του
9. Εφόσον ανακύπτουν θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και βάσιμα πιθανολογείται κίνδυνος εκ της αναβολής, είναι δυνατόν, ύστερα από απόφαση του Προέδρου, οι σχετικές διαδικασίες να λαμβάνουν χώρα διά περιφοράς, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων (2/3) των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κατά το προηγούμενο εδάφιο, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συμβουλίου στην πρώτη, μετά τη λήψη της απόφασης, τακτική συνεδρίαση.
10. Αν υφίστανται λόγοι ανωτέρας βίας, που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στο χρόνο που έχει ορισθεί με την πρόσκληση, τότε ο Πρόεδρος γνωστοποιεί στους συμβούλους εγγράφως ή με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο έγκαιρα την αναβολή της συνεδρίασης αναφέροντας και τους λόγους της αναβολής. Στην περίπτωση αυτή η συνεδρίαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα ίδια θέματα της ημερήσιας διάταξης, άμεσα, μετά την άρση των λόγων αναβολής της, σε χρόνο που προσδιορίζει ο Πρόεδρος, χωρίς να είναι απαραίτητο να τηρηθεί η προθεσμία των τριών τουλάχιστον ημερών για την γνωστοποίησή της.
Λειτουργία Δημοτικού Συμβουλίου
- Το Δημοτικό Συμβούλιο συνέρχεται σε δημόσια συνεδρίαση τη συγκεκριμένη ώρα και ημέρα που ορίζεται στην πρόσκληση.
- Ο Γραμματέας εκφωνεί τον κατάλογο των παρόντων, καταγράφει τους απόντες από τη συνεδρίαση και σημειώνει αν η απουσία τους είναι δικαιολογημένη ή όχι.
- Ο λόγος της απουσίας δηλώνεται στον Γραμματέα του Δ.Σ. από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
- Αφού διαπιστωθεί απαρτία, ο Πρόεδρος κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης και διευθύνει τη συζήτηση. Αν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται, αναπληρώνεται νομίμως από τον Αντιπρόεδρο. Αν απουσιάζει ή κωλύεται και ο Αντιπρόεδρος, ασκεί καθήκοντα Προέδρου όποιος από τους παρόντες συμβούλους του επιτυχόντος συνδυασμού έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, όποιος είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση του δικαστηρίου.
- Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώμα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συμβούλιο. Ο Γραμματέας εγγράφει τους υποψήφιους ομιλητές, είτε αυτοί είναι δημοτικοί σύμβουλοι είτε εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση και τους επιτρέπει το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, η οποία λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του, να λάβουν τον λόγο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος, εφόσον παρίσταται στη συνεδρίαση, μπορεί να προβεί εντός δέκα (10) λεπτών σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενημέρωση ή πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
- Μετά τον Δήμαρχο, εκφράζουν τις απόψεις τους κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών δημοτικών συμβούλων οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας για επτά (7) λεπτά, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής τους. Στη συνέχεια λαμβάνουν το λόγο, για τέσσερα (4) λεπτά, οι λοιποί δημοτικοί σύμβουλοι και οι συμμετέχοντες πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων (όταν συζητούνται θέματα της αντίστοιχης Δημοτικής Κοινότητας), προκειμένου να προβούν σε ανακοινώσεις ή προτάσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις ή να ζητούν συγκεκριμένα στοιχεία, χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους, από τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και τη Δημοτική Επιτροπή.
- Ακολουθεί η διαδικασία των απαντήσεων, κατά την οποία ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι για δώδεκα (12) λεπτά ο καθένας δίνουν τις απαντήσεις με την δυνατότητα και την υποχρέωση για παροχή στοιχείων και πληροφοριών εντός ενός (1) μήνα.
- Ο χρόνος για τη συζήτηση των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων δεν μπορεί να ξεπερνά τις (2) ώρες εκτός αν το Συμβούλιο, με απόφασή του, εγκρίνει την παράταση της συζήτησης κατά τριάντα (30) λεπτά.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του Δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα, το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι' αυτό, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
- Ακολουθεί η συζήτηση επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
- Θέμα της ημερήσιας διάταξης που ο Πρόεδρος κρίνει ότι ήρθε στο Συμβούλιο εκ παραδρομής ή ότι χρειάζεται να επανεξεταστεί από την υπηρεσία, μπορεί ν' αποσυρθεί από τη συζήτηση ή να αναβληθεί. Θέμα της ημερήσιας διάταξης μπορεί ν' αποσυρθεί ή να αναβληθεί και ύστερα από σχετικό αίτημα του Δημάρχου.
Κατά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου εγγράφει τους υποψήφιους ομιλητές, είτε αυτοί είναι ειδικοί αγορητές που ορίζονται από τις παρατάξεις με σχετική γραπτή δήλωσή τους, είτε δημοτικοί σύμβουλοι που επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις ή να τοποθετηθούν ανά θέμα, είτε εκπρόσωποι φορέων ή πολίτες που παρευρίσκονται στη συνεδρίαση και τους επιτρέπει το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, η οποία λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών του, να λάβουν τον λόγο
- Ο Πρόεδρος προσφωνεί τα θέματα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, διευθύνει τη συζήτηση των θεμάτων και γενικά τις εργασίες στο Συμβούλιο. Παραχωρεί, αφαιρεί ή αρνείται τον λόγο κατά τη συζήτηση. Η σειρά της συζήτησης μπορεί να αλλάξει με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου.
- Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο κάθε φορά στον Δήμαρχο ή Αντιδήμαρχο που θα εισηγηθεί το θέμα, και αυτοί με τη σειρά τους μπορούν να υποδείξουν κάποιον δημοτικό σύμβουλο ή υπηρεσιακό παράγοντα που τυχόν θα το αναλύσει. Ο Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να καλεί στη συνεδρίαση δημοτικούς υπαλλήλους, εκπροσώπους φορέων ή ιδιώτες προκειμένου να συμβάλλουν με τις τοποθετήσεις τους στην καλύτερη διαμόρφωση της απόφασης.
- Τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις έπονται της εισήγησης και προηγούνται των τοποθετήσεων των ομιλητών.
- Ο Δήμαρχος, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι ειδικοί αγορητές έχουν κατά τη συζήτηση δικαίωμα για επτά (7) λεπτά ομιλίας ανά θέμα με δυνατότητα δευτερολογίας διάρκειας τριών (3) λεπτών. Κατά τη δευτερολογία ο Δήμαρχος ομιλεί τελευταίος, εφόσον το επιθυμεί. Με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων είναι δυνατή, μετά από πρόταση του Προέδρου, η παράταση ή η σύντμηση του ανωτέρω προβλεπόμενου μέγιστου χρόνου ομιλίας κατά δύο λεπτά. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι, που προεγγράφονται ως ομιλητές πριν την έναρξη της συνεδρίασης για θέμα που επιθυμούν να τοποθετηθούν, έχουν χρόνο ομιλίας πέντε (5) λεπτών, με δυνατότητα δευτερολογίας διάρκειας τριών (3) λεπτών. Δικαίωμα εγγραφής στον κατάλογο των δευτερολογιών έχει κάθε σύμβουλος που είχε αναγραφεί στον κατάλογο των πρωτομιλητών. Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της συζήτησης μπορεί να λαμβάνει το λόγο κατά προτεραιότητα απέναντι σε κάθε άλλον και να εκφράζει τις απόψεις του. Χρόνο ομιλίας, πέντε (5) λεπτών έχουν οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, όταν καλούνται και συμμετέχουν στη συνεδρίαση για θέματα της κοινότητας τους.
- Στις ειδικές συνεδριάσεις που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.) οι ειδικοί εισηγητές έχουν δικαίωμα χρόνου ομιλίας δεκαπέντε (15) λεπτών. Ο χρόνος των υπολοίπων ομιλητών παραμένει στα επτά (7) λεπτά για τους επικεφαλής των παρατάξεων- όταν δεν έχουν ορισθεί οι ίδιοι ως ειδικοί αγορητές- και στα πέντε (5) λεπτά για τους υπόλοιπους δημοτικούς συμβούλους που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.
- Στις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, οι δημοτικοί σύμβουλοι ή οι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων που θέτουν θέμα το οποίο αφορά έργο της δημοτικής αρχής, έχουν δικαίωμα χρόνου ομιλίας οκτώ (8) λεπτών, με δυνατότητα δευτερολογίας τεσσάρων (4) λεπτών.
Ο Δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι κι οι πρόεδροι Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων έχουν δικαίωμα χρόνου ομιλίας οκτώ (8) λεπτών, με δυνατότητα δευτερολογίας τεσσάρων (4) λεπτών, για να παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, πληροφορίες και απαντήσεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους.
- Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των θεμάτων, οι ομιλητές που τοποθετούνται απευθύνονται προς το σώμα και όχι προσωπικά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι εκφράζονται με απόλυτη ελευθερία, αποσκοπούντες στην εξυπηρέτηση των δημοτών και του Δήμου γενικότερα.
- Οι διαλογικές συζητήσεις δεν επιτρέπονται. Διακοπή ομιλητή μπορεί να γίνει αν το επιτρέψει ο ίδιος και αν συμφωνεί ο Πρόεδρος. Στην περίπτωση αυτή η διακοπή δεν μπορεί να υπερβεί το ένα λεπτό, χωρίς ισόχρονη παράταση του χρόνου της ομιλίας.
- Ο ομιλητής δεν μπορεί να απομακρύνεται από το υπό συζήτηση θέμα, διαφορετικά ο Πρόεδρος τον καλεί να επανέλθει σε αυτό. Αν δεν συμμορφωθεί, ο Πρόεδρος τον προειδοποιεί ότι θα του αφαιρέσει το λόγο. Αν και μετά τη νέα αυτή επισήμανση ο ομιλητής δεν επανέλθει στο θέμα, ο Πρόεδρος του αφαιρεί τον λόγο. Ο Πρόεδρος αφαιρεί τον λόγο και από όποιον μιλά χωρίς να έχει εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών ή χωρίς τη σχετική άδεια. Στις περιπτώσεις παραβάσεων αυτής της παραγράφου, ο Πρόεδρος δίνει εντολή να μην γίνεται καταχώρηση των αντίστοιχων ομιλιών στα πρακτικά.
- Αν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δημιουργηθούν θόρυβοι που παρακωλύουν την ομαλή συνέχισή της, ο Πρόεδρος οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλοποίησή της και αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί, ο Πρόεδρος διακόπτει τη συνεδρίαση για ορισμένη ώρα, που την ανακοινώνει στο σώμα. Κατά τη διακοπή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέρχονται της αίθουσας συνεδρίασης. Μετά την παρέλευση του χρόνου διακοπής, ο Πρόεδρος κηρύσσει τη συνέχιση της συνεδρίασης και, αν ο θόρυβος συνεχιστεί, δικαιούται να τη λύσει.
- Αφού εξαντληθεί ο κατάλογος των ομιλητών, ο Πρόεδρος διατυπώνει την οριστική πρόταση προς ψήφιση του θέματος, όπως διαμορφώθηκε με τις τροπολογίες που πιθανόν έχουν επέλθει. Ο Γραμματέας καταγράφει την ψήφο των συμβούλων καθώς και όσους συμβούλους αποχωρούν από τη συνεδρίαση.
- Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και οι κατά το νόμο συμμετέχοντες στις συζητήσεις μπορούν να επικαλεστούν παρεμπίπτοντα ζητήματα, που αφορούν ιδίως την τήρηση του παρόντος κανονισμού, τη σειρά της ημερήσιας διάταξης και την πρόταση για αναβολή της συζήτησης οποιουδήποτε θέματος. Τα ίδια πρόσωπα μπορούν να επικαλεστούν προσωπικό ζήτημα, όπως η μομφή σε βάρος τους ή η υβριστική εκδήλωση εναντίον τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ή η απόδοση διαφορετικής γνώμης από εκείνη που εξέφρασαν.
- Ο επικαλούμενος οποιοδήποτε παρεμπίπτον ή προσωπικό ζήτημα οφείλει να το προσδιορίσει μέσα σε ένα (1) λεπτό της ώρας και να το στηρίξει σε συγκεκριμένη διάταξη του παρόντος κανονισμού ή της νομοθεσίας, διαφορετικά ο Πρόεδρος απορρίπτει την επίκληση. Για παρεμπίπτοντα και προσωπικά ζητήματα αποφαίνεται ο Πρόεδρος. Αν διατυπωθούν αντιρρήσεις αποφασίζει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο με ανάταση ή έγερση, χωρίς άλλη συζήτηση. Επίκληση παρεμπίπτοντος ή προσωπικού ζητήματος δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη της ψηφοφορίας για κύριο ζήτημα.
- Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου.
- Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο κλητήρας του Δήμου εκτελεί τις εντολές του Προέδρου.
- Αφού εξαντληθούν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης και όλοι οι σύμβουλοι προσέρχονται και υπογράφουν τα πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά.
Ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής
- Το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται υποχρεωτικά κάθε δύο (2) μήνες σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής.
- Η πρόσκληση αναρτάται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του Δήμου και κοινοποιείται στους συμβούλους, στους προέδρους συμβουλίων και στους προέδρους δημοτικών κοινοτήτων με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δέκα (10) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα που ορίζεται για τη συνεδρίαση
- Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Η παρουσία του δημάρχου, του αρμόδιου αντιδημάρχου, του εντεταλμένου συμβούλου ή του πρόεδρου νομικού προσώπου στη συνεδρίαση είναι υποχρεωτική, εφόσον έχει εγγραφεί θέμα της αρμοδιότητάς τους στην ημερήσια διάταξη. Σε περίπτωση κωλύματος, ορίζεται από τον δήμαρχο ο ίδιος ή άλλος αντιδήμαρχος ή εντεταλμένος σύμβουλος για να συμμετάσχει στη συζήτηση του εν λόγω θέματος.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα από δημοτικούς συμβούλους και πάνω από δύο (2) θέματα από προέδρους δημοτικών κοινοτήτων, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και τα οποία εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη εγγράφονται έως τρία (3) θέματα που προτείνονται από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.
Στην περίπτωση που έχουν υποβληθεί κάτω από δέκα (10) θέματα από τους δημοτικούς συμβούλους εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη και συζητούνται, ανεξαρτήτως αν έχουν υποβληθεί από συμβούλους της μειοψηφίας ή της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου
- Κατά την ειδική συνεδρίαση:
- Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος
- Δε λαμβάνονται αποφάσεις
- Δεν είναι απαραίτητο να συντρέχει η απαιτούμενη απαρτία, όπως αυτή προσδιορίζεται από τον νόμο
- Τηρούνται πρακτικά, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του παρόντος κανονισμού
Δημοσιότητα των συνεδριάσεων
Αναφορές – Προτάσεις - Πληροφόρηση Πολιτών
- Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου είναι δημόσιες. Συνέπεια του δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η παρουσία των φορέων της τοπικής κοινωνίας καθώς και πολιτών στις συνεδριάσεις του. Οι ενδιαφερόμενοι για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ενημερώνονται από τον Πρόεδρο.
- Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν, να σχολιάζουν, να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλει από την αίθουσα καθέναν που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει τη συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο.
3. Στους δημοσιογράφους και γενικά σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, παρέχεται κάθε διευκόλυνση. Επιτρέπεται η ραδιοφωνική και τηλεοπτική κάλυψη των δημοσίων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
4. Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι δημόσια, εκτός αν ληφθεί απόφαση με πλειοψηφία των τριών πέμπτων (3/5) του συνολικού αριθμού των μελών του, η οποία αιτιολογείται ειδικά και απαγγέλλεται σε δημόσια συνεδρίαση, ότι η συνεδρίαση πρέπει να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών.
5. Δημότες και κάτοικοι που έχουν ειδικό έννομο συμφέρον, μετά από αίτησή τους, λαμβάνουν κυρωμένα αντίγραφα συγκεκριμένων πρακτικών και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων, τίθενται τα παραπάνω στοιχεία σε πλήρη γνώση των αιτούντων για ενημέρωση τους.
6. Το Δημοτικό Συμβούλιο συζητά υποχρεωτικά προτάσεις που κατατίθενται σ’ αυτό από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τη σχετική απόφαση που ελήφθη.
7. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφαίνεται επί αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων αρμοδιότητάς του, που υποβάλλονται σε αυτό από δημότες και κατοίκους ατομικά ή συλλογικά, εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κατάθεσή τους.
8. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξασφαλίζει στους δημότες πλήρη πληροφόρηση για τα, κάθε είδους, προβλήματα της περιφέρειας του, καθώς και για τη δραστηριότητά του, αναφορικά με την αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων αυτών.
Τόπος συνεδρίασης
- Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται στο δημοτικό κατάστημα υπό την προεδρία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ή του Αντιπροέδρου, που τον αναπληρώνει νόμιμα.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, να αποφασίζει να συνεδριάζει: α) μόνιμα ή κατά περίπτωση σε άλλο κατάλληλο οίκημα της έδρας, αν κρίνει ότι το δημοτικό κατάστημα είναι ακατάλληλο ή δεν επαρκεί για τη συγκεκριμένη περίπτωση και β) εκτός της έδρας του, στην έδρα οποιασδήποτε δημοτικής κοινότητας του δήμου.
- Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, μετά από απόφασή του, να πραγματοποιεί συνεδριάσεις στη Βεργίνα, ιστορική έδρα του Δήμου Βέροιας.
Απαρτία – Λήψη αποφάσεων
- Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει νόμιμα εφόσον έχει απαρτία.
2. Το Συμβούλιο έχει απαρτία όταν είναι παρόν το ήμισυ πλέον ενός του αριθμού των μελών του, δηλαδή δεκαοκτώ (18) σύμβουλοι, χωρίς να υπολογίζεται ο δεκαδικός αριθμός, δηλ. όταν είναι παρόντα περισσότερα από τα απόντα μέλη του. Τυχόν κληθέντες και παριστάμενοι Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων δε λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της απαρτίας.
3. Αν μετά από δύο συνεχείς προσκλήσεις το Συμβούλιο δεν έχει απαρτία, συνεδριάζει ύστερα από τρίτη πρόσκληση και λαμβάνει αποφάσεις μόνο για τα θέματα που είχαν εγγραφεί στην αρχική ημερήσια διάταξη, εφόσον τα μέλη που είναι παρόντα αποτελούν το ένα τρίτο (1/3) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των μελών του. Στην τρίτη πρόσκληση γίνεται ειδική αναφορά των ανωτέρω.
4. Το Δημοτικό Συμβούλιο λειτουργεί νόμιμα, έστω και με ελλιπή σύνθεση που δεν μπορεί πάντως να είναι κατώτερη από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για την απαρτία, σε όλες τις περιπτώσεις όπου μέλη δημοτικού συμβουλίου αποποιηθούν την εκλογή τους, παραιτηθούν, αποβιώσουν, εκπέσουν ή τεθούν σε αργία ή αν οι έδρες μείνουν κενές για οποιονδήποτε άλλο λόγο και μέχρι οι κενές θέσεις να συμπληρωθούν με αναπλήρωση ή με εκλογές ή με τη λήξη του χρόνου αργίας.
5.- Δημοτικός Σύμβουλος που προσέρχεται μετά την έναρξη της συνεδρίασης οφείλει να ειδοποιήσει το προεδρείο, ο δε Γραμματέας οφείλει να αναγγείλει την προσέλευση του Συμβούλου για να γραφτεί στα πρακτικά.
6.- Ο Δημοτικός Σύμβουλος που αποχωρεί πρόσκαιρα ή οριστικά από τη συνεδρίαση, για να μην φαίνεται ότι μετέχει στη λήψη απόφασης ενώ έχει αποχωρήσει, οφείλει να δηλώνει την αποχώρησή του προς το προεδρείο. Ο δε Γραμματέας οφείλει να αναγγείλει την αποχώρηση του Συμβούλου για να γραφτεί στα πρακτικά. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση επιστροφής Συμβούλου που έχει αποχωρήσει πρόσκαιρα.
Σε περίπτωση που θα παραληφθεί η πιο πάνω δήλωση, ο Σύμβουλος δικαιολογημένα φέρεται ως παρών ή απών ανάλογα με την περίπτωση.
7.- Σύμφωνα με τις δηλώσεις που θα γίνονται με αυτόν τον τρόπο και των αντίστοιχων περικοπών των πρακτικών, θα γράφεται στις επιμέρους πράξεις του Σώματος και στην επικεφαλίδα αυτών παρόντες ή απόντες Σύμβουλοι σαν μετέχοντες ή όχι στην λήψη των αντίστοιχων αποφάσεων.
8.- Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, που ήταν παρόντα κατά την έναρξη της συνεδρίασης (κατά την εκφώνηση των ονομάτων) και με την παρουσία τους διαπιστώθηκε απαρτία, και αν ακόμα αποχωρήσουν στη συνέχεια, θεωρούνται παρόντα μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ως προς την ύπαρξη της απαρτίας. Η απαρτία αυτή θεωρείται ότι συντρέχει για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, ακόμη και αν ο αριθμός των μελών που εναπομένουν υπολείπεται του αριθμού των μελών που απαιτείται για τον σχηματισμό της απαρτίας (πλασματική απαρτία)
9.- Σε περίπτωση αποβολής μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο, λόγω διατάραξης της συνεδρίασης, δεν επηρεάζεται η απαρτία.
10.- Το συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, αν δεν ορίζεται διαφορετικά με άλλη διάταξη. Σε περίπτωση ισοψηφίας επικρατεί η ψήφος του Προέδρου. Εάν κατά τον υπολογισμό της πλειοψηφίας προκύπτει δεκαδικός αριθμός άνω του ημίσεως της μονάδας αυτός στρογγυλοποιείται στην αμέσως μεγαλύτερη μονάδα. Για τη λήψη απόφασης που αφορά κοινότητα στον αριθμό των ψήφων που απαιτούνται για τη λήψη της απόφασης αυτής προσμετράται και η ψήφος του Προέδρου του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας ή του Προέδρου δημοτικής Κοινότητας
11.- Στην περίπτωση αποχώρησης μελών του συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης:
α) αν ο αριθμός των μελών που απομένει είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για τον σχηματισμό της απαρτίας, οι αποφάσεις λαμβάνονται με την απόλυτη πλειοψηφία των πραγματικά παρόντων
β) αν ο αριθμός των μελών που απομένει είναι μικρότερος από τον αριθμό των μελών που απαιτείται για τον σχηματισμό της απαρτίας, προκειμένου να ληφθεί απόφαση, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν υπολογίζεται επί των πραγματικά παρόντων μελών κατά την ψηφοφορία, αλλά με βάση τον αριθμό των μελών που απαιτούνται για την απαρτία.
12.- Η λευκή ψήφος ή η άρνηση ψήφου από μέλη του συμβουλίου δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση θετικών και αρνητικών ψήφων και τα μέλη δεν προσυπολογίζονται στα παρόντα μέλη για τη λήψη απόφασης.
13.- Ο Δήμαρχος μετέχει στις συζητήσεις του συμβουλίου χωρίς δικαίωμα ψήφου. Όταν όμως αναπληρώνεται νομίμως επειδή απουσιάζει ή κωλύεται, ο αναπληρωτής του δε στερείται το δικαίωμα ψήφου.
14.- Οι αποφάσεις λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία για κάθε θέμα ξεχωριστά και γίνεται με ανάταση της χειρός. Για οποιοδήποτε θέμα μπορεί να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα είτε του προεδρείου είτε οποιουδήποτε δημοτικού συμβούλου, με ονομαστική κλήση κάθε συμβούλου, ο οποίος δηλώνει ότι ψηφίζει υπέρ ή κατά της διαμορφωθείσας πρότασης.
15.- Μυστική ψηφοφορία διεξάγεται μόνο στις περιπτώσεις που προβλέπεται ρητά από τις διατάξεις. Γίνεται με τη χρήση ψηφοδελτίων. Αν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ότι ψηφοδέλτια περιέχουν διακριτικά σημεία που παραβιάζουν το απόρρητο της ψηφοφορίας, αυτά ακυρώνονται. Η μυστική ψηφοφορία επαναλαμβάνεται, αν σε αυτήν δε συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων, όπως και στην περίπτωση που προκύψει διαφορά στην καταμέτρηση μεταξύ αυτών που ψήφισαν και των ψηφοδελτίων. Αποφάσεις που λαμβάνονται με μυστική ψηφοφορία όπου δεν το επιτάσσει ο νόμος, είναι άκυρες.
16.- Ο πρόεδρος κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης όταν έχουν συζητηθεί όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Για τη λήξη της συνεδρίασης χωρίς να έχουν εξαντληθεί όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης (εάν για παράδειγμα η συζήτηση ενός θέματος παρατείνεται επί μακρόν), αποφαίνεται το δημοτικό συμβούλιο.
Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον το δημοτικό συμβούλιο αποφασίσει την άμεση επανάληψη της συνεδρίασης για τα εναπομείναντα θέματα, ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα διεξαγωγής της χωρίς να απαιτείται η αποστολή νέας πρόσκλησης. Αν αυτό δεν συμβεί, τα εναπομείναντα θέματα συμπεριλαμβάνονται σε νέα πρόσκληση για συνεδρίαση την οποία θα αποστείλει ο πρόεδρος.
Αν η συζήτηση ενός θέματος διαρκεί περισσότερες από μία συνεδριάσεις ή αν η συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση, χωρίς την αποστολή νέας πρόσκλησης, η συνεδρίαση θεωρείται ενιαία. Στην περίπτωση αυτή, η απόφαση λαμβάνεται από τα μέλη που μετέχουν στην τελευταία συνεδρίαση, αφού πρώτα ο πρόεδρος ενημερώσει το σώμα για όσα συζητήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Η ενημέρωση πρέπει να προκύπτει από δήλωση των μελών αυτών, η οποία και καταχωρείται στα πρακτικά
17.- Για τη λήψη αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων η απαρτία και οι απαραίτητες πλειοψηφίες υπολογίζονται με βάση τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων που έχουν ορκισθεί και εγκατασταθεί.
Πρακτικά συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου
- Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και στην περίπτωση ματαίωσής της, τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημοτικού υπαλλήλου που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό. Στα πρακτικά καταχωρούνται οι συζητήσεις, οι ψηφοφορίες, οι αποφάσεις και μειοψηφούσες γνώμες για κάθε θέμα.
- Τα πρακτικά καταρτίζονται με τη βοήθεια μαγνητοφωνικής συσκευής ή «βίντεο» ή με κάθε άλλο πρόσφορο ηλεκτρονικό μέσο. Ο εκτελών χρέη πρακτικογράφου δημοτικός υπάλληλος, τηρεί παράλληλα και πρόχειρα συνοπτικά πρακτικά.
- Τα απομαγνητοφωνημένα ή απομαγνητοσκοπημένα κείμενα μεταφέρονται σε φύλλα χαρτιού, που αριθμούνται και μονογράφονται από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Στο τέλος του χρόνου βιβλιοδετούνται με ευθύνη του προέδρου και του Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Αν σε κάποια συνεδρίαση δεν είναι δυνατή η χρήση μαγνητοφωνικής συσκευής ή «βίντεο», τηρούνται πρόχειρα πρακτικά που αντιγράφονται σε φύλλα χαρτιού, μονογραφημένα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα φύλλα αυτά αριθμούνται με τρόπο ώστε η αρίθμησή τους να αποτελεί συνέχεια της αρίθμησης των απομαγνητοφωνημένων ή απομαγνητοσκοπημένων κειμένων και βιβλιοδετούνται μαζί με αυτά.
- Η μη τήρηση των πρακτικών σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνιστά πειθαρχικό αδίκημα για τον Πρόεδρο και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.
- Τα πρακτικά υπογράφονται από όλα τα μέλη που μετέχουν στη συνεδρίαση. Η άρνηση υπογραφής από σύμβουλο και η αιτία της αναφέρονται στα πρακτικά. Η μη υπογραφή των πρακτικών δεν επηρεάζει το κύρος της απόφασης.
- Τα πρακτικά της κάθε συνεδρίασης, όπως και κάθε απόφασης, παίρνουν αύξοντα αριθμό. Κάθε χρόνο ξεκινά καινούρια αρίθμηση.
- Οποιοσδήποτε Δημοτικός Σύμβουλος ζητήσει, μπορεί να λάβει αντίγραφα των πρακτικών ή να λάβει πλήρη γνώση αυτών, στην περίπτωση που είναι δυσχερής η έκδοση αντιγράφων.
Δημοσίευση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου
Έλεγχος νομιμότητας
- Τρεις (3) ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη του αρμόδιου υπαλλήλου σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοσιεύεται πίνακας που περιλαμβάνει τα θέματα που συζητήθηκαν, τον αριθμό των αποφάσεων και περίληψη του περιεχομένου τους. Οι δημοσιεύσεις γίνονται με τοιχοκόλληση σε ειδικό πίνακα του δημοτικού καταστήματος, που είναι προορισμένος για αυτόν το σκοπό. Για τις δημοσιεύσεις αυτές συντάσσεται σχετικό αποδεικτικό.
- Οι ατομικού περιεχομένου πράξεις δημοσιεύονται υπό μορφή περιλήψεως στον ως άνω πίνακα και κοινοποιούνται στον ενδιαφερόμενο από την εισηγηθείσα το σχετικό θέμα αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.
- Οι κανονιστικού περιεχομένου αποφάσεις δημοσιεύονται σε πλήρες κείμενο στο δημοτικό κατάστημα, σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ενώ περίληψή τους δημοσιεύεται σε μία τουλάχιστον έντυπη, ημερήσια ή εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα και καταχωρούνται, με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην ιστοσελίδα του Δήμου. Οι αποφάσεις αυτές παραμένουν συνεχώς εκτεθειμένες σε χώρο του δημοτικού καταστήματος που είναι προσιτός στο κοινό. Η μη δημοσίευση των αποφάσεων κατά τον ανωτέρω τρόπο τις καθιστά ανυπόστατες.
Επιπλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνει μέτρα για την όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίηση των αποφάσεων αυτών, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, εκδίδοντας ειδικούς οδηγούς ενημέρωσης των κατοίκων και των οικείων επαγγελματικών τάξεων και χρησιμοποιεί, για τον ίδιο σκοπό, οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.
- Σε περίπτωση που ειδικές διατάξεις προβλέπουν διαφορετικό τρόπο δημοσίευσης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολουθείται ο τρόπος αυτός.
- Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου, όπως αυτές προβλέπονται υποχρεωτικά από την παρ. 3 του άρθρου 76 του ν. 4727/2020, αναρτώνται υποχρεωτικά στο Πρόγραμμα Διαύγεια. Σε αντίθετη περίπτωση δεν εκτελούνται.
6. Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποστέλλονται υποχρεωτικά για έλεγχο νομιμότητας στην Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας Ο.Τ.Α, εφόσον αφορούν:
α) ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου,
β) την αγορά και εκποίηση, λόγω πώλησης ή δωρεάς κατά κυριότητα, ακινήτων,
γ) την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων,
δ) τη μίσθωση ακινήτων από τρίτους,
ε) τη σύναψη πάσης φύσεως δανείων,
στ) την ίδρυση πάσης φύσεως νομικών προσώπων, τη συμμετοχή σε υφιστάμενα νομικά πρόσωπα, καθώς και τη λύση και τη θέση σε εκκαθάριση νομικών προσώπων,
ζ) τη διεξαγωγή δημοτικού ή περιφερειακού δημοψηφίσματος.
Οι αποφάσεις, που αποστέλλονται για έλεγχο νομιμότητας μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από τη συνεδρίαση του συμβουλίου, συνοδεύονται από αντίγραφο του αποδεικτικού δημοσίευσης και από τα έγγραφα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έκδοσή της.
Υποχρεώσεις και δικαιώματα δημοτικών συμβούλων
- Οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώνουν τον Πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας τους. Επίσης, έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις επιτροπές στις οποίες τους έχει εκλέξει το Συμβούλιο, καθώς και να εκτελούν με επιμέλεια τα λοιπά καθήκοντά τους και κάθε εργασία που τους αναθέτει νόμιμα το συμβούλιο.
- Ο δημοτικός σύμβουλος εκφράζει τη γνώμη του και ψηφίζει κατά συνείδηση, αποβλέποντας πάντοτε στην εξυπηρέτηση του συμφέροντος του συνόλου των δημοτών.
3. Ο δημοτικός σύμβουλος οφείλει να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει τυχόν οφειλή του προς το Δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερών, αφότου η βεβαίωση της οφειλής καταστεί οριστική και λάβει γνώση αυτής, ή σε περίπτωση άσκησης ενδίκων βοηθημάτων, αφότου εκδόθηκε τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Αν η εξόφληση ή η ρύθμιση των οφειλών δεν γίνει μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο δημοτικός σύμβουλος εκπίπτει αυτοδικαίως από το αξίωμα.
4. Αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις (3) συνεχείς μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του Συμβουλίου, μπορεί να τεθεί σε αργία κατά τις διατάξεις του άρθρου 234 του ν.3852/2010 και σε περίπτωση υποτροπής να κηρυχθεί έκπτωτος.
5. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώνει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των δημοτικών συμβούλων καθώς και σε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους κατά τα ανωτέρω. Παράλειψη της υποχρέωσης αυτής από τον Πρόεδρο αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
6. Ο Δήμαρχος κι οι δημοτικοί σύμβουλοι κωλύονται να συμμετέχουν στη συζήτηση και στη διαδικασία λήψης απόφασης από το δημοτικό συμβούλιο και τα αντίστοιχα γνωμοδοτικά όργανα, για θέματα από την έκβαση των οποίων οι ίδιοι ή συγγενείς τους μέχρι δευτέρου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας εξαρτούν υλικό ή ηθικό συμφέρον.
Στην περίπτωση αυτή υποχρεούνται να ενημερώσουν το σώμα για το κώλυμά τους, απέχοντας από τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης, ειδάλλως η απόφαση είναι άκυρη. Εφόσον λάβουν μέρος στη συνεδρίαση διαπράττουν σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρούνται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρο 233 και 234 του ν. 3852/2010.
7. Οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ζητούν δια του Προέδρου, από τον Δήμαρχο, τη Δημοτική Επιτροπή και τους Αντιδημάρχους, πληροφορίες και συγκεκριμένα στοιχεία, που είναι χρήσιμα για την άσκηση των καθηκόντων τους. Οι παραπάνω, οφείλουν να παρέχουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία, εντός μηνός
8. Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι μπορούν να καταθέτουν γραπτές ερωτήσεις, δια του Προέδρου προς τον Δήμαρχο και τα αρμόδια όργανα του Δήμου, οι οποίες απαντώνται εγγράφως εντός μηνός. Αν δεν απαντηθούν, οι ερωτήσεις επαναφέρονται στο Δημοτικό Συμβούλιο και απαντώνται εγγράφως στην πρώτη συνεδρίαση, μετά την παρέλευση του μήνα από την κατάθεσή τους, στο τέλος της συνεδρίασης, μετά τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Στην ερώτηση, μετά την ανάπτυξή της από τον ερωτώντα δημοτικό σύμβουλο, απαντά ο Δήμαρχος ή ο Αντιδήμαρχος που θα ορίσει ο ίδιος και η συζήτηση δεν γενικεύεται.
9. Οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα, καθώς και να ενθαρρύνουν και να προωθούν κάθε μέτρο που προάγει τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους και λειτουργίας του Δήμου
10. Δημοτικοί σύμβουλοι που είναι αντιδήμαρχοι, δεν επιτρέπεται να απουσιάσουν περισσότερο από τριάντα (30) ημέρες συνολικά κάθε χρόνο, χωρίς άδεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απουσία αυτή μπορεί να παρατείνεται για εξαιρετικούς λόγους έως τρεις (3) μήνες, με άδεια του συμβουλίου.
11. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οφείλουν να γνωρίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Για τον λόγο αυτό πρέπει να μελετήσουν τον κανονισμό λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου τους.
Επίσης, οφείλουν να γνωρίζουν, ιδιαίτερα, τον τρόπο λήψης των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου και των άλλων οργάνων του δήμου.
Σύσταση Επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου
- Συγκροτούνται οι κατωτέρω επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 70 του ν.3852/2010.
Α) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αρμόδια για την επεξεργασία και εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θεμάτων: α) τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του Δήμου, Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου και Αδελφοποιήσεων και β) ανάπτυξης της πόλης και ειδικότερα την υλοποίηση επιλογών του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, επεμβάσεων του Δήμου στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης, την άσκηση της τοπικής πολιτικής για την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και το Περιβάλλον, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Επιτροπής.
Β) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
Αρμόδια για θέματα α) ονοματοθεσιών, οδοποιίας, δενδροφύτευσης, άρδευσης, φωτισμού, τεχνικού προγράμματος, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης καθώς και με την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών (μελέτες, έρευνες, ειδικές μελέτες για τη διαμόρφωση και τυποποίηση τεχνογνωσίας στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), και β) Κτηματολογίου, δημοτικής περιουσίας, ρυμοτομήσεων, προσκυρώσεων, καθορισμών συμβιβαστικά τιμής μονάδας αποζημιώσεων, σχεδίου πόλης, Πολεοδομικών θεμάτων, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Επιτροπής
Γ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ & ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Αρμόδια για θέματα που αφορούν α) το περιβάλλον, τη ρύπανση, την καθαριότητα, την Δημόσια Υγεία καθώς επίσης και θέματα που σχετίζονται με την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων όπως άποροι, Τρίτη ηλικία, άτομα με Ειδικές Ανάγκες, άτομα εξαρτημένα κλπ., προβλήματα καθημερινότητας των πολιτών, και β) διοργανώσεις και συνδιοργανώσεις πολιτιστικών-αθλητικών εκδηλώσεων, την ανάπτυξη του Αθλητισμού, τις επιχορηγήσεις Αθλητικών και Πολιτιστικών Σωματείων της πόλης, προβλήματα που αφορούν τη Νεολαία.
Δ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αρμόδια για θέματα που αφορούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συγκοινωνίες, την κυκλοφοριακή αγωγή των πολιτών και για κάθε θέμα που αφορά την κυκλοφοριακή λειτουργία της πόλης, που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Επιτροπής.
ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Ο αριθμός των μελών των παραπάνω επιτροπών ορίζεται από 11 – 13, ως εξής:
Α) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αποτελείται από 11 μέλη:
- Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων δύο (2) από την πλειοψηφία και τρεις (3) από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
- Έναν (1) Εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Ημαθίας
- Δύο (2) Εκπροσώπους Φορέων της περιοχής
- Δύο (2) ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής
- Έναν (1) υπάλληλο της αρμόδιας Δ/νσης του Δήμου
Β) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ & ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
Αποτελείται από 11 μέλη:
- Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων δύο (2) από την πλειοψηφία και τρεις (3) από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
- Τρεις (3) εκπροσώπους φορέων της περιοχής
- Δύο (2) ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής
- Έναν (1) υπάλληλο της αρμόδιας Δ/νσης του Δήμου
Γ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αποτελείται από 11 μέλη:
- Επτά (7) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων τέσσερις (4) από την πλειοψηφία και τρείς (3) από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
- Τρεις (3) ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής
- Έναν (1) υπάλληλο της αρμόδιας Δ/νσης του Δήμου
Δ) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Αποτελείται από 13 μέλη:
- Πέντε (5) Δημοτικούς Συμβούλους, εκ των οποίων δύο (2) από την πλειοψηφία και τρεις (3) από τη μειοψηφία.
- Επτά (7) εκπροσώπους φορέων της περιοχής
- Έναν (1) υπάλληλο της αρμόδιας Δ/νσης του Δήμου
Λειτουργία Επιτροπών Δημοτικού Συμβουλίου
1.- Οι παραπάνω επιτροπές ακολουθούν τη θητεία των υπολοίπων οργάνων του Δ.Σ. (ή του δημοτικού συμβουλίου)
2.- Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μετά την έκδοση της απόφασης του συμβουλίου, που ορίζει τους φορείς που θα συμμετέχουν στις επιτροπές, με έγγραφη πρόσκλησή του, καλεί τους φορείς να γνωστοποιήσουν άμεσα τους εκπροσώπους τους.
3.- Στις επιτροπές μετέχουν σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του Δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής.
4.- Οι επιτροπές αποτελούνται από έντεκα (11) έως δεκατρία (13) μέλη, εκ των οποίων τα πέντε (5) ή επτά (7), είναι δημοτικοί σύμβουλοι.
5.- Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος, που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης.
6.- Οι εκπρόσωποι φορέων δεν εκλέγονται αλλά ορίζονται από τον φορέα τους. Οι δημότες προτείνονται είτε από τον Δήμαρχο είτε από τους Συμβούλους. Οι υπάλληλοι του Δήμου προτείνονται από τον Δήμαρχο. Μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία επιτροπές.
7.- Οι επιτροπές μελετούν θέματα αρμοδιότητας τους που παραπέμπει σε αυτές το Δημοτικό Συμβούλιο ύστερα από πρόταση του Δημάρχου ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία καθορίζεται και προθεσμία για την υποβολή σχετικής μελέτης ή εισήγησης.
8.- Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να παραπέμπει σε επιτροπή οποιοδήποτε άλλο θέμα, πριν αυτό εγγραφεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη.
9.- Θέματα, που εισάγει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Επιτροπή παραπέμπονται σε επιτροπή μόνο αν τη σχετική απόφαση λάβει η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου.
10.- Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου στέλνει τους φακέλους των υποθέσεων στον πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής, ο οποίος καλεί με πρόσκληση τα μέλη της επιτροπής σε συνεδρίαση, μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την ημέρα που παρέλαβε το φάκελο. Σε κατεπείγουσες περιπτώσεις η πρόσκληση μπορεί να δοθεί την ημέρα συνεδρίασης ή και να κληθούν τηλεφωνικά τα μέλη των επιτροπών.
11.- Στην πρόσκληση που κοινοποιείται απαραίτητα και στον Δήμαρχο, αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στους Διευθυντές του Δήμου και στον νομικό σύμβουλο, γράφονται τα θέματα που θα συζητηθούν.
12.- Οι επιτροπές βρίσκονται σε απαρτία και συνεδριάζουν νόμιμα, όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Λαμβάνουν από τις υπηρεσίες του Δήμου τα στοιχεία και τις πληροφορίες που ζητούν για τη διευκόλυνση του έργου τους, δια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν συνεργασίας με τον πρόεδρο της κάθε επιτροπής.
13.- Οι Επιτροπές διατυπώνουν την άποψή τους με εισήγησή τους, στην οποία αναγράφονται και τυχόν διαφορετικές απόψεις που διαμορφώθηκαν σε αυτή, η οποία υποβάλλεται στον Πρόεδρο του Συμβουλίου πέντε (5) ημέρες πριν από την ημέρα της συνεδρίασης του Δ.Σ. Εάν η Επιτροπή καθυστερήσει να υποβάλλει τη σχετική εισήγηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη και χωρίς την εισήγηση της Επιτροπής. Για λοιπά θέματα λειτουργίας τους εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις του Ν. 2690/1999.
14.- Στις συνεδριάσεις των επιτροπών παρίστανται, όταν καλούνται, Διευθυντές, νομικοί σύμβουλοι ή υπάλληλοι του Δήμου για παροχή πληροφοριών
15.- Χρέη γραμματέων των επιτροπών εκτελούν δημοτικοί υπάλληλοι που ορίζονται με απόφαση του Δημάρχου αμέσως μετά τη συγκρότηση των επιτροπών.
16.- Ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνει με ειδικό πρωτόκολλο τα θέματα στις επιτροπές και παρακολουθεί την πορεία τους μέχρι να υποβληθούν οι εισηγήσεις.
17.- Οι γραμματείς των επιτροπών έχουν ως έργο την έγκαιρη καθαρογραφή των εισηγήσεων των επιτροπών και την προώθησή τους στη Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου
18.- Αν μέλος επιτροπής του Δ.Σ. απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις (3) συνεχείς συνεδριάσεις της επιτροπής, ο πρόεδρος της επιτροπής γνωστοποιεί το γεγονός στον Πρόεδρο του Δ.Σ., ο οποίος, ύστερα από εξέταση του θέματος, μπορεί να το φέρει στο Συμβούλιο προκειμένου να αντικατασταθεί το αδικαιολόγητα απουσιάζον μέλος από την επιτροπή.
19.- Πέραν των Επιτροπών που προβλέπονται στον κανονισμό λειτουργίας, το Δημοτικό Συμβούλιο δύναται, στο πλαίσιο της αποφασιστικής αρμοδιότητας να προβλέπει στον κανονισμό του και τη σύσταση ad hoc επιτροπών που θα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο για επεξεργασία και εισήγηση ειδικών θεμάτων για τα οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικής επιτροπής με τον κανονισμό.
20.- Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του, είναι δυνατή η καταβολή εξόδων κίνησης και ημερήσιας αποζημίωσης, σε ιδιώτες μέλη επιτροπών, που συγκροτούνται από το συμβούλιο, για μετακινήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, οι οποίες γίνονται για εκτέλεση υπηρεσίας, σχετικής με το έργο τους. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης για τις μετακινήσεις στο εσωτερικό καθορίζεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης και τα έξοδα κίνησης στο εξωτερικό καθορίζονται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες σχετικές διατάξεις.
Δημοτικές παρατάξεις
1. Τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Δήμαρχος ανήκουν σε δημοτικές παρατάξεις ανάλογα με το συνδυασμό που έχουν εκλεγεί.
2. Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος Δήμαρχος και, στην περίπτωση θανάτου, παραίτησης, έκπτωσης, παύσης, ανεξαρτητοποίησης, ο σύμβουλος που εκλέγεται από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη.
3. Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί με γραπτή δήλωσή του προς το προεδρείο να ανεξαρτητοποιηθεί από τη δημοτική παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί. Επίσης, εάν η δημοτική παράταξη έχει τουλάχιστον τρία μέλη, μπορεί με αιτιολογημένη απόφαση και με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) να διαγράψει σύμβουλο που είναι μέλος της. Δεν είναι δυνατή η διαγραφή του επικεφαλής της παράταξης
4. Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την παράταξη του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του προεδρείου ή της Δημοτικής Επιτροπής, ή άλλων επιτροπών, συμβουλίων και λοιπών συλλογικών οργάνων πάσης φύσεως νομικών προσώπων, κληροδοτημάτων και σωματείων, εφόσον την ιδιότητα αυτή απέκτησε ή εκλέχτηκε σε αυτή ως μέλος της παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, καθώς και να παραμείνει ή να οριστεί αντιδήμαρχος.
5.Δημοτικός Σύμβουλος που διαγράφηκε ή ανεξαρτητοποιήθηκε από την παράταξή του, είναι δυνατόν να επανενταχτεί στην παράταξη αυτή, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα δύο τρίτα (2/3) των μελών, προκειμένου για παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον τρία (3) μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για παρατάξεις με λιγότερα από τρία (3) μέλη.
6. Δύο ή περισσότερες δημοτικές παρατάξεις μπορούν να συμπράττουν, εφόσον μια από αυτές είναι η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος. Το πρακτικό για τη σύμπραξη υποβάλλεται οποτεδήποτε εντός της θητείας της δημοτικής αρχής και δεν ανακαλείται, συνυπογράφεται δε τουλάχιστον από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών κάθε παράταξης που συμπράττει και κατατίθεται στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Εάν δεν έχει εκλεγεί προεδρείο, το πρακτικό υποβάλλεται στον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Η επικύρωση του πρακτικού συντελείται αμελλητί από τον πρόεδρο του συμβουλίου ή, σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί πριν από την εκλογή προεδρείου, από τον σύμβουλο του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος και που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του δικαστηρίου. Από την κατάθεση του πρακτικού, οι συμπράττουσες παρατάξεις λογίζονται ενιαία παράταξη, η οποία υπεισέρχεται σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των συμπραττουσών παρατάξεων και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων. Σε περίπτωση αναπλήρωσης δημοτικού συμβούλου, ο οποίος ανήκει σε παράταξη η οποία συνέπραξε, τη θέση του καταλαμβάνει κατά τη διαδικασία του άρθρου 55 του ν. 3852/2010, ο επόμενος κατά σειρά αναπληρωματικός δημοτικός σύμβουλος του ιδίου συνδυασμού της ίδιας εκλογικής περιφέρειας, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο, ο οποίος και καθίσταται αυτοδικαίως μέλος της νέας παράταξης.
7. Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων συνεργάζονται με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο, προκειμένου να διευκολύνεται η λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων με ενημερώσεις και παροχή συγκεκριμένων στοιχείων από τις υπηρεσίες του δήμου. Επίσης, ο Δήμαρχος οφείλει να παρέχει τις πληροφορίες που ζητούν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων από τον ίδιο ή τη Δημοτική Επιτροπή εντός μηνός.
8. Για την αποδοτικότερη λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων η δημοτική αρχή παραχωρεί σε αυτές κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη, εφόσον το επιτρέπουν οι υπηρεσιακές ανάγκες
Απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής
- Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει κάθε χρόνο σε ειδική δημόσια συνεδρίαση, σύμφωνα με το άρθρο 217 του ν. 3463/2006, όπου γίνεται απολογισμός των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ό,τι αφορά την διοίκηση του Δήμου, την εφαρμογή του ετήσιου προγράμματος δράσης και την εν γένει οικονομική κατάσταση του δήμου. Στην ίδια συνεδρίαση παρουσιάζεται από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης η ετήσια έκθεσή του.
2. Η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και ανακοινώνεται δεκαπέντε (15) τουλάχιστον ημέρες νωρίτερα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη του Προέδρου. Σε αυτήν καλούνται οι κάτοικοι καθώς και οι συνδικαλιστικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς του Δήμου. Σε Δήμους άνω των 50.000 κατοίκων και σε Δήμους πρωτευουσών νομών η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και καλούνται, μόνον, οι θεσμοθετημένοι συλλογικοί φορείς της πόλεως, όπως, επιστημονικοί, εμπορικοί, συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί, για την ευρύτερη, δυνατή, εκπροσώπηση των κατοίκων.
3. Το Δημοτικό Συμβούλιο επιλέγει τον προσφορότερο χώρο για τη διεξαγωγή της ανωτέρω συνεδρίασης.
4. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιμελείται, σε συνεργασία με το Δήμαρχο και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για τη σωστή οργάνωση της συνεδρίασης και την εμπεριστατωμένη σύνταξη του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής στους τομείς που αφορούν την οικονομική κατάσταση, τη Διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης. Με ευθύνη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου πέντε (5) ημέρες πριν από τη συνεδρίαση βρίσκονται στη διάθεση των δημοτικών παρατάξεων το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων με όλα τα στοιχεία που το συνοδεύουν.
5. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη συζήτηση διευθύνει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει το ακροατήριο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και στη συνέχεια τοποθετούνται όλες οι δημοτικές παρατάξεις δια των εκπροσώπων τους με τη σειρά της εκλογικής τους δύναμης. Επίσης μπορούν να πάρουν τον λόγο τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τα μέλη των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων.
6. Στη συνέχεια, κάθε φορέας, δημότης, κάτοικος ή φορολογούμενος από τον δήμο έχει δικαίωμα να διατυπώσει παρατηρήσεις σχετικές με τον απολογισμό στη συνεδρίαση αυτή.
7. Σε περίπτωση που το χρονικό διάστημα που προβλέπει το παρόν άρθρο παρέλθει χωρίς να κινηθούν οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης απολογισμού, μπορούν οι δημοτικές παρατάξεις ή οι δημοτικοί σύμβουλοι να προκαλέσουν τη συνεδρίαση αυτή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 67, παρ. 2, του ν. 3852/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.
Γραμματεία – Γραφείο Δημοτικού συμβουλίου
- Στον Δήμο και στο πλαίσιο του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, λειτουργεί Γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου, με αρμοδιότητες διεκπεραίωσης όλων των θεμάτων που αφορούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και το προεδρείο του. Η υπηρεσία αποτελείται από τον υπάλληλο που εκτελεί χρέη γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου και από άλλους υπαλλήλους, σύμφωνα με τον ΟΕΥ και ανάλογα με τις ανάγκες του Δήμου.
- Στις αρμοδιότητες συμπεριλαμβάνονται η τήρηση του αρχείου των αποφάσεων και των λοιπών σχετικών εγγράφων, η σύνταξη των πρακτικών των συνεδριάσεων, η προώθηση και δημοσίευση των αποφάσεων καθώς και η ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα του Δήμου, η ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων, των Προέδρων των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων και των Προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων επί θεμάτων που τους αφορούν και γενικά κάθε σχετική με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου εργασία.
- Ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της υπηρεσίας υπάλληλος ευθύνεται για την προώθηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου των προτάσεων που κατατίθενται στο Δημοτικό Συμβούλιο προς υποχρεωτική συζήτηση από τουλάχιστον είκοσι πέντε (25) άτομα για την επίλυση ζητημάτων αρμοδιότητας του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και για τη χορήγηση των σχετικών αποφάσεων ή πρακτικών συζήτησης.
- Ο υπεύθυνος για τη λειτουργία της υπηρεσίας υπάλληλος ευθύνεται για την προώθηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου των αναφορών, ερωτήσεων και αιτήσεων δημοτών που χρεώνονται από την αρμόδια Δ/νση απευθείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και των εργασιών που αφορούν στην ενημέρωσή τους, σε ατομική ή συλλογική βάση, επί των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που τους ενδιαφέρουν, όταν αυτοί καταθέτουν αναφορές και ερωτήσεις.
Ισχύς - Εφαρμογή άλλων διατάξεων - Τροποποίηση Κανονισμού
- Η ισχύς του παρόντος κανονισμού αρχίζει από τη νόμιμη δημοσίευσή του.
2. Για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, τα οποία δεν ρυθμίζονται από τον παρόντα κανονισμό, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006, ΦΕΚ 114Α',) του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87Α'), του ν.4804/2021 (ΦΕΚ 90Α΄) και του ν.5056/2023(ΦΕΚ 163Α΄) και αναλογικά οι διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, ΦΕΚ 45 Α'), όπως αυτές ισχύουν
3. Η τροποποίηση του κανονισμού αυτού γίνεται κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του και ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία.