Παρουσιάστηκε το αρχικό σχέδιο για τη δημιουργία Μονάδας Θεραπείας του Καρκίνου και Βιοϊατρικής Έρευνας στη ΝΑ Ευρώπη
Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την έρευνα καρκινικών όγκων με ιόντα, με τη δημιουργία ενός Θεραπευτικού Κέντρου στη ΝΑ Ευρώπη στα πρότυπα του CERN, προωθείται από το Ινστιτούτο SEEIIST (South East European International Institute for Sustainable Technologies https://seeiist.eu/ ).
Ο Δήμος Βέροιας φιλοξένησε το απόγευμα της Τετάρτης, 6 Απριλίου 2022, τους 10 εκπροσώπους των κρατών-μελών του Διεθνούς Ινστιτούτου Βιώσιμων Τεχνολογιών Νοτιοανατολικής Ευρώπης “SEEIIST” μαζί με τον Πρεσβευτή του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, Stefan Estermann. Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης υποδέχθηκε την επιστημονική αποστολή, παρουσία και του προεδρείου του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, κας Έλλης Μάλαμμα και κας Ελισάβετ Δημητριάδου-Γεωργάκαρου.
Με αφορμή το τριήμερο συνέδριο με θέμα: “The South East European Initiative for Cancer Research and Therapy with Ions – 14th SEEIIST Steering Committee Meetings” που διοργανώθηκε από τις 4 έως τις 6 Απριλίου από την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσιάστηκε η διακρατική πρωτοβουλία του SEEIIST που στηρίζεται σε τεχνολογίες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο CERN. Αφορά στη δημιουργία -σε μία από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- ενός νέου Κέντρου Έρευνας για τη Θεραπεία του Καρκίνου που θα στηρίζεται στη μέθοδο της ακτινοβολίας καρκινικών όγκων με πρωτόνια και βαρέα ιόντα (Αδρονική Θεραπεία).
Την Ελλάδα, που από το 2021 έγινε μέλος αυτής της διακρατικής πρωτοβουλίας, εκπροσωπεί η Δρ Γιώτα Φωκά Φυσικός - Ερευνήτρια του GSI και του CERN με καταγωγή από την πόλη της Βέροιας. Το GSI είναι το πρώτο ερευνητικό κέντρο βαρέων ιόντων στην Γερμανία όπου πρώτη φορά εφαρμόστηκε η θεραπεία με ιόντα.
Κατά την παρουσίαση στο Δημαρχείο Βέροιας του αρχικού σχεδίου του Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου που εκπονήθηκε από τον επίσης Βεροιώτη Αρχιτέκτονα – Μηχανικό κ. Δημήτρη Καπρίνη, αναλύθηκαν από την κα Φωκά -με τη βοήθεια φωτορεαλιστικού οπτικού υλικού- οι χώροι του κέντρου όπου θα εγκατασταθεί ένας επιταχυντής νέας γενιάς, κατάλληλος τόσο για πρωτόνια όσο και για ιόντα άνθρακα. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν ο επιταχυντής, το δωμάτιο πειραμάτων (experimental room), το κτίριο επιστημόνων, το κεντρικό κτίριο, η κλινική θεραπειών με ακτινοβολία και η κλινική παιδιών, σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί ύστερα από συνεργασία δύο ετών του κ. Καπρίνη με την κα Φωκά, το CERN και το SEEIIST.
«Στην Ελλάδα, υποστηρίζουμε σθεναρά σχέδια για την αντιμετώπιση του brain-drain προς όφελος όλων των κρατών μελών του SEEIIST, με στόχο την εξυπηρέτηση των ασθενών και των ερευνητών που θα εργαστούν στο Κέντρο, το οποίο αναδεικνύεται ως “τεχνολογικός κόμβος”, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις από πολυεθνικούς ομίλους και εταιρείες» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.
Οι κύριες αποστολές του Ινστιτούτου SEEIIST όπως η Επιστήμη για την Ειρήνη, η Επιστημονική Αριστεία, η Διεθνής Συνεργασία, η Βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας, η Εκπαίδευση, η Μεταφορά Τεχνολογίας, η Ανάπτυξη ισχυρού ψηφιακού δικτύου και υπολογιστών υψηλής απόδοσης και διαχείρισης μεγάλων δεδομένων, είναι ένα φιλόδοξο έργο που αφορά στην υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Συμβάλλει στη βελτίωση ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης όσον αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις ιατρικές καινοτομίες, τα επιστημονικά επιτεύγματα, τη βιομηχανική ενδυνάμωση και τα οικονομικά οφέλη.