Η ανάγκη διατήρησης της μνήμης ενός σημαντικού κεφαλαίου για την Παγκόσμια ιστορία και την ιστορία του τόπου μας, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Η 27η Ιανουαρίου μας υπενθυμίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου, βάσει των σύγχρονων προκλήσεων και της αντιμετώπισης του θρησκευτικού μίσους, βρίσκει ανταπόκριση μέσα από την καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης ως καίριο πεδίο εκπαίδευσης για τις νεότερες γενιές.
Στην Βέροια, η σχέση μας με την εβραϊκή παρουσία συναντάται από τα ρωμαϊκά χρόνια, καθώς η πόλη αποτέλεσε για χρόνια χωνευτήρι λαών και πολιτισμών με χριστιανούς, εβραίους και μουσουλμάνους να συνυπάρχουν αρμονικά.
Χαρακτηριστική ημερομηνία η 1η Μαΐου του 1943 όταν 460 Εβραίοι της Βέροιας, μεταξύ των οποίων και 150 παιδιά, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τους ναζί και στη συνέχεια στις 8 Μαΐου, απελάθηκαν ως σιδηροδρομική αποστολή αριθμός 15, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όπου και όλοι θανατώθηκαν…
Σεβόμενος τις παγκόσμιες αξίες που τίθενται καθημερινά υπό αμφισβήτηση, πρόσφατα, και ύστερα από απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, υπέγραψα μαζί με διεθνείς ομολόγους μου την Κοινή Διακήρυξη Συνόδου Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στην Αθήνα, δεσμευόμενος συνεργασία στα πεδία ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ του κοινού, ΑΥΞΗΣΗΣ της ευαισθητοποίησης, ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ του αντισημιτισμού και ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ των διαθρησκειακών σχέσεων.
Οφείλουμε να καλλιεργούμε συνθήκες ισότητας, δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας για να οικοδομήσουμε περισσότερες συνεκτικές κοινωνίες.
Ο Δήμαρχος Βέροιας
Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης